top of page
Top

Instrument/Zang

Wil je een instrument leren of beter leren zingen? Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden in de academie.

Succes met je instrument

Musiceren is super! Lees zeker deze tips eens door om het meeste uit je muziek te halen.

  • Kies een instrument dat jou aanspreekt. Denk na over wat je ermee wil doen. Luister naar de klank en kijk of je vindt dat het er tof uitziet.

  • Alle instrumenten zijn cool. De meeste mensen kunnen geen muziek spelen, maar jij binnenkort dus wel. En dat alleen al is supercool.

  • Alle instrumenten worden zowel door jongens als meisjes bespeeld.

  • Alle instrumenten zijn even eenvoudig om te leren als je goed de instructies van je leerkracht opvolgt en als je het thuis verder inoefent

  • Muziek is een passie. Vanaf nu zal je er elke dag mee bezig zijn. Zoek een vast moment op de dag dat je thuis je oefeningen kan instuderen. Bijvoorbeeld meteen als je thuiskomt van school. Vraag aan je ouders om je hierbij te helpen. Hoe meer je oefent, hoe leuker het wordt.

  • Zorg dat je zoveel mogelijk over muziek te weten komt: leer nieuwe muziek kennen, leer nieuwe instrumenten kennen, ga naar een concert, vraag je leerkracht naar welke muziek je kan luisteren op YouTube of Spotify... Hoe meer je weet over muziek, hoe leuker het is om ermee bezig te zijn.

  • Durf, speel en geniet!

Instrumentenfamilies

We delen de instrumenten in volgens de manier waarop ze bespeeld worden. Hier vind je een kort overzicht van wat je moet weten over een bepaalde instrumentengroep. Een richting gezien die je aanspreekt? Klik dan zeker verder naar de detailpagina's.

Koperblazers

Koperblazers

De bekendste koperblazers zijn: trompet, hoorn, trombone en tuba. Maar er zijn nog veel andere koperblaasinstrumenten. Ze worden zo genoemd omdat ze uit metaal worden gemaakt. Om klank te maken blaas je op een mondstuk, waardoor je lippen aan het trillen gaan.

Je vindt koperblazers in allerlei muziekstijlen. Van klassiek over jazz tot pop en rock-muziek. Met je instrument kan je terecht in de verschillende harmonie-orkesten, concertbands en fanfares. Of je kan ook meespelen in een big-band of andere jazz-band.

Luister naar de beroemde trompettiste Alison Balsom

6 hoorns samen voor een warme klank.

Crossbone Trombone collective met onze leerkracht Jazz-koper in zijn gele zetel.

Houtblazers

Dwarsfluit, blokfluit, hobo, klarinet, fagot en saxofoon zijn allemaal houtblaasinstrumenten. Elk instrument heeft een unieke klank, dit komt omdat ze telkens op een andere manier geluid maken.

Houtblazers zijn de basis van het harmonieorkest. Je kan dus zeker je instrument bespelen in een groep. Dwarsfluit, klarinet en saxofoon worden ook vaak in folkmuziek en jazzmuziek gebruikt.

Houtblaaskwartet: van links naar rechts: dwarsfluit, hobo, klarinet, fagot

Klarinet in Klezmer-muziek (Joodse volksmuziek)

Onze leekracht Jazz-saxofoon (Steven Delannoye) aan het werk.

Houtblazers

Strijkers

De strijkinstrumenten vormen de basis van het symfonieorkest. Met viool, altviool, cello en contrabas maken zij een warme, zachte klank. Ze zijn vooral bekend uit de klassieke muziek. Maar de contrabas en viool worden ook vaak in folk en Jazz gebruikt. Ook cello vinden we terug in andere muziekgenres.

Het Strijkkwartet bestaat uit 2 violen, altviool en cello

De sonates voor cello solo van J.S. Bach zijn bij de mooiste composities in klassieke muziek

De contrabas wordt ook vaak gebruikt in Jazz-muziek.

Strijkers

Slagwerk

Er zijn honderden slaginstrumenten, maar het allerbekendste is toch wel het drumstel. De meeste leerlingen starten dus op het drumstel, maar je kan bij ons ook xylofoon, vibrafoon, marimba, pauken of percussie leren.

Met slagwerk kan je overal terecht: in de harmonie of fanfare, in het symfonieorkest... en je kan natuurlijk ook je eigen band oprichten. 

Het drumstel is onmisbaar in jazz - pop en rockmuziek.

de marimba wordt met 4 stokken bespeeld

Je kan ook meetrommelen in een drumband zoals bvb. Firestix uit Aarsele

Slagwerk

Toetsinstrumenten

Deze instrumenten worden bespeeld door toetsen in te drukken. Het bekendste voorbeeld is de piano. Maar ook klavecimbel, orgel, accordeon en zelfs beiaard zijn toetsinstrumenten. Een toetsinstrument is heel divers. Je kan er perfect als solo-artiest mee optreden, maar ook in groep zijn ze een belangrijk onderdeel van de klank van muziek.

Chopin was een beroemd pianist in zijn tijd. Hij heeft prachtige pianomuziek gecomponeerd.

Onze leerkracht accordeon Luca Pignata met een werk van J.S. Bach

Onze pianoleerkracht Daan Demeyer aan het werk in Jazzmuziek

Toetsinstrumenten

Tokkelinstrumenten

Onze klassieke gitaar is een Spaans instrument. Je kan dit goed horen in 'Asturias', gecomponeerd door Isaac Albéniz

De harp is een betoverend instrument

Kari Antila is één van de gitaarleerkrachten. Hier jamt hij op een Jazz-klassieker tijdens quarantaine

Tokkelinstrumenten

Bij tokkelinstrument denken we meteen aan de klassieke gitaar en de elektrische gitaar. Maar ook harp is een tokkelinstrument. Gitaar kan je bij ons zowel in klassiek als in jazz-pop-rock volgen. Het is in de eerste jaren belangrijk dat je de juiste speeltechniek onder de knie krijgt. Pas later ga je akkoorden leren spelen of die ongelofelijke solo. Je kan met gitaar solo aan de slag, zij is ook zeer mooi om zang te begeleiden of mee te spelen in een band.

Ook harp is met zijn betoverende klank een prachtig instrument. De harp is eigenlijk een driehoek, bespannen met snaren en zij komt op die manier ook in alle culturen voor. Wij kennen de harp vooral als een klassiek instrument, maar het is ook het nationale instrument van Ierland, waar zij vaak wordt gebruikt in de Ierse Folk.

Zang

De menselijke stem is het enige instrument wat je altijd bij hebt. Sta je altijd mee te zingen onder de douche of geniet je ervan om luid mee te zingen met je favoriete lied? Wil je graag zanger of zangeres worden? Leer bij ons de juiste technieken om je stem correct te gebruiken. Zo kan je al zingend door het leven gaan. Zang kan je bij ons volgen in de richting klassiek, maar ook in de richting jazz-pop-rock. Zo kan je je voorbereiden als zanger(es) in een koor, als solist in de musical/opera of bij een band.

Hier zie je hoe onze zangleerkracht Elsi Spanoghe de telefoon beantwoordt.

In de zanglessen komen ook liederen uit musicals aan bod zoals bijvoorbeeld deze 'Memory' uit 'Cats'

Zang is onmisbaar in pop, rock en jazzmuziek. Hier zie je de leerkrachten van de afdeling jazz-pop-rock aan het werk

Zang
bottom of page